Rijker dan een Miljonair
Driejarig landelijk artistiek onderzoek waarbij bewoners de kans krijgen om hun persoonlijke ervaringen rondom armoede en rijkdom in onze mobiele drukkerij (uit) te drukken en emotioneel kapitaal tastbaar te maken.

Eigen initiatief i.s.m. met design antropoloog Tina Lenz
én met meerdere partners in Amsterdam, Arnhem, Groningen, Zwolle, Heerlen.

@rijkerdaneenmiljonair
@emotioneelkapitaal

www.rijkerdaneenmiljonair.nl

De angst voor armoede is een gevoel dat iedereen kent. Maar het is niet gemakkelijk om erover te praten. Wat betekent het om je arm of rijk te voelen en heeft dit altijd te maken met het wel of niet hebben van geld? En wanneer voel je je Rijker dan een Miljonair?

 

Rijker dan een Miljonair is een programma i.s.m. design antropoloog Tina Lenz .  Van 2023 tot en 2025  werken we in samenwerking de volgende organisaties: Amsterdam [Sociale Markt, Vrouw&Vaart, Daadkr8, Buurwerkplaats, Regenboog groep], Arnhem [NewBees], Zwolle [Stadkamer bibliotheek], Groningen [Buro MIX, Overweeghuis, Wender, COA], Heerlen (nader te bepalen). Elke organisatie stelt één of meerdere groepen samen van ongeveer 10 tot 15 deelnemers die meedoen aan het workshop programma.

 

In ons programma krijgen betrokken deelnemers van onze partners en het publiek (tijdens publieke evenementen en exposities) de kans om hun persoonlijke ervaringen rondom armoede en rijkdom te verbeelden en te delen.

 

In onze mobiele drukkerij gaan de deelnemers biljetten, stempels en sieraden ontwerpen met de volgende technieken:

 

1. Etsen [diepdruk] – biljet
2. Zeefdruk [vlakdruk] – biljet
3. Linosnede [hoogdruk] –  stempel voor eigen biljettenboek
4. Tin gieten – armoede symbolisch omsmelten tot sieraden

 

Na afloop worden de biljetten onderling uitgewisseld en geëxposeerd.

Door het ontwerpen en drukken van biljetten in onze mobiele drukkerij en maken van sieraden, wordt emotioneel kapitaal letterlijk tastbaar gemaakt. Dit proces zorg voor een andere kijk op armoede en rijkdom. 

 

Op een artistieke wijze in workshops met de deelnemers maken we armoede bespreekbaar en deelbaar. Onze ervaring is dat dit voor de deelnemers leidt tot nieuwe inzichten, het vergroten van zelfvertrouwen en wederzijds begrip.  

 

We benaderen het thema armoede en rijkdom op een nieuwe manier en introduceren ‘emotioneel kapitaal’. Onze gedachte achter Rijker dan een Miljonair is dat naast de bekende terminologie ‘sociaal, cultureel, economisch en symbolisch kapitaal’ de aandacht voor het ’emotioneel kapitaal’ ontbreekt. Het uitgangspunt is het gevoel van rijkdom en armoede.

 

De vraag van waaruit we werken is: In hoeverre kan collectieve verbeelding bijdrage aan het bespreekbaar en deelbaar maken van persoonlijke ervaringen met armoede en rijkdom, en hoe kan het tot nieuwe visies leiden op dit maatschappelijke vraagstuk?