Taal voor Eenzaamheid
Wat als er letterlijk meer taal voor eenzaamheid zou bestaan, wordt het dan ook mogelijk om hier genuanceerder over te praten?

Taal voor Eenzaamheid is een doorlopend artistiek onderzoek waarbij ik samen met deelnemers en andere kunstenaars door kunst, verbeelding, artisticiteit en participatie een nieuwe kijk op eenzaamheid ontwikkel om het taboe op eenzaamheid doorbreken.

 

Sinds 2010 nodig ik mensen uit om via een participerende ontwerpproces de vocabulaire van eenzaamheid uit te breiden. Als inspiratie gebruik ik de 22 woorden voor sneeuw uit Inuït taal. Wanneer je ‘sneeuw’ vervangt voor ‘eenzaamheid’ ontstaan er verrassende combinaties zoals ‘smeltende eenzaamheid’, ‘bewegende eenzaamheid’ en dergelijk. Deze fantasiewoorden zijn dé inspiratie voor het creëren van zelfbedachte formuleringen voor je eigen eenzaamheid. Momenteel is er een verzameling van circa 300 woorden die in de afgelopen jaren zijn opgehaald tijdens de vele workshops en programma’s in heel Nederland. Locaties zoals buurthuizen, conferenties, organisaties, gemeenten, overheidsinstellingen, bibliotheken, etc.  

 

Afgelopen jaren heb ik de letterlijke ‘taal’ uitgebreid naar meer artistieke uitingen die ingaan op de beeldende ‘taal’, Vanuit onverwachtste invalshoek maken deelnemers hun eigen eenzaamheid zichtbaar. Ze verbeelden vragen zoals: ‘Schrijf een brief aan eenzaamheid, alsof het een persoon is’, ‘Wat als eenzaamheid in je hand past, hoe zie het er dan uit?’, ‘wat wil je het liefst van eenzaamheid verbranden? en wat meenemen naar huis?, ‘Welke plekken in de stad verbind je aan eenzaamheid?’. Vanuit persoonlijke ervaringen ontstaan er verhalen en visualisaties om eenzaamheid bespreekbaar te maken.

Taal voor Eenzaamheid programma’s:
– In 2019 heb ik samen met fotograaf Mirjam Dorgalo in alle wijken in Amsterdam ‘Taal voor Eenzaamheid’ workshops gegeven in de taal-, inburgering- en empowerment trainingen.

 

‘Draagbare Eenzaamheid‘ is een nieuw
kunstprogramma ontworpen voor het onderwijs. In 2019 ontwikkelden ruim 100 leerlingen op vier Amsterdamse scholen samen met professionele kunstenaars en kunstvakdocenten, artistieke uitingen om op nieuwe manieren eenzaamheid bespreekbaar te maken. Zie film onderaan.

 

– In 2020/2021 bij buurthuis Hebron en WG-terein en met jongeren bij Framer Framed samen met design antropoloog Tina Lenz ‘Eenzaam Protest’ uitgevoerd.

 

Met Taal voor Eenzaamheid, wat onderdeel is van het Platform Voor Eenzaamheid, betrek ik als kunst-curator regelmatig andere ontwerpers en kunstenaars. Als mede-initiatiefnemer van het platform en vanuit mijn eigen programma Taal voor Eenzaamheid wil ik nieuwe manieren tonen om het taboe op eenzaamheid te doorbreken.

 

Taal voor Eenzaamheid wordt regelmatig ingezet door organisaties, locaties en contexten. Denk aan gemeenten, stadsdelen, buurten, scholen, onderwijsinstellingen, musea, taalcentra, festivals, voorprogramma van theatervoorstellingen.

 

Ik maak graag een programma’s op maat. Interesse? Neem gerust contact met me op.

Programma “Draagbare Eenzaamheid’

Performance door leerlingen Vinse School